Založ si blog

19 Dobrodružstvá Slovenky vo Veľkej Británii.

Kapitola 19.

Odpálená spojka

Staré Volvo nevydržalo moju jazdu a zastalo. Rovno v polovici kopca!

Doreen postrehla moju frustráciu a hovorí, že ona keď jazdí do tohto kopca, tak vždy dá autu rozbeh a výjde na kopec bez problémov, nikdy nemusela zastať v polovici kopca. Sorry, ospravedlnila som sa: Toto je nová situácia pre mňa, nepoznám auto, sedím na opačnej strane v aute, nepoznám túto oblasť, nevedela som, že sa mám rozbehnúť…Vždy som mala dobré nové auto, ktoré nevyžadovalo žiadny rozbeh. Možno to znie trochu drzo teraz…ale Doreen sa ukľudnila a nechala ma riešiť situáciu…

Našťastie premávka bola veľmi slabá, zapla som výstražné svetlá a tak som sa pokúsila pohnúť sa v kopci – ručná brzda, spojka a plyn. Všetko ALE na opačnej strane! Moje ruky a nohy nespolupracovali s hlavou veľmi dobre..

Prvý pokus neúspešný, druhý pokus neúspešný! Tretí pokus – SKORO úspešný ALE niečo zvláštne “zasmrdelo” a s hrôzou som zbadala nenápadný prúžok dymu vychádzať spod kapoty! Do kelu! Čo som urobila? Potajomky som sa pozrela na Doreen – nič si nevšimla. Možno sa mi to “prepečie”…

Doreen sa ponúkla, aby sme sa vymenili. V žiadnom prípade, povedala som, nebudeme riskovať, že dostanete druhý srdcový záchvat! Som tu na to, aby som pomohla a tak sa snažím…

A tak po pár minútach som zvolila inú možnosť a cúvali sme dolu tým kopcom. Keď sa objavilo nejaké auto, tak som zastala. Trvalo nám to asi minútu. Keď sme boli dostatočne ďaleko od kopca, rozbehla som sa a vyššou rýchlosťou sme sa postupne vyškriabali hore na kopec! Hurá, zvládli sme to!

Zabočili sme na bočnú cestu a už som sa tešila, že to najhoršie máme za sebou, ale Volvo malo svoj vlastný názor očividne a po pár minútach vypovedalo službu druhýkrát a moje pokusy o naštartovanie kompletne IGNOROVALO. Tak a je to!

Boli sme na nejakej planine, v diaľke na obzore bol nejaký stožiar a okrem toho široko – ďaleko nikoho ani “vtáčika letáčika” – teraz čo ďalej? Nerátala som s takouto situáciu. Doreen tiež nie a začala panikáriť! Ja tiež, ale som musela zachovať “chladnú hlavu” a tak som sa nadýchla a kľudným hlasom som sa opýtala: “Máte nejaké poistenie alebo kontakt na odťahovú službu?” Doreen sa v tom momente vyjasnila tvár a vytiahla z prepravky nejaké dokumenty – spomenula, že si platia “AA” – čo je pomoc na cestách tu v UK. To je výborné, nebudeme tu nocovať, zažartovala som.

Našli sme telefónne číslo a Doreen zatelefonovala z môjho mobilného telefónu a oznámila AA službe kde sme a že potrebujeme pomoc. Sľúbili, že prídu čo najskôr.

Trvalo to takmer 2 hodiny kým sa žltá dodávka objavila v diaľke. Potešili sme sa, za tie dve hodiny sme predebatovali rôzne témy ale bol čas ísť domov, aj hlad aj smäd sa hlásil..

Z dodávky vystúpil mladý muž, skontroloval auto, pokúsil sa naštartovať a keďže VOLVO ani “nemuklo” povedal, že nás odtiahne do najbližšieho servisu.

Spýtal sa ma, či som niekedy “bola ťahaná” a keď moja odpoveď bola záporná, obrátil sa na Doreen, ktorá sa ponúkla, že ona bude šoférovať. Mladý muž s tým súhlasil, ale ja som nie – “Práve sa vrátila z nemocnice, kde mala operáciu, je to riskantné. Nedovolím to. Ja som šoférovala až sem a tak budem aj pokračovať”. Uznal moje argumenty a aj Doreen sa uspokojila. Sadli sme do auta a boli sme ťahané….Nebolo to až také zlé.

Po pár míľach sme sa dostali do servisu, kde Doreen poznali a aj Volvo. Automechanik sa na mňa “významne” pozrel, keď mu AA pracovník povedal, že je to spojka. Neskúsený vodič a vydratá stará spojka nie je dobrá kombinácia..

AA pracovník nás zaviezol domov, kde nás už William netrpezlivo čakal…Zazrel na mňa, nepáčilo sa mu čo sa prihodilo.

A nepáčilo sa mu to ešte viac, keď prišiel účet za opravu – takmer 700 libier! Ponúkla som sa, že uhradím všetko alebo aspoň časť – zamietol to a tiež aj Doreen, ktorá ma bránila tým, že tá spojka potrebovala aj tak vymeniť….Nuž necítila som sa veľmi dobre po tejto udalosti, ale to aj tak neodradilo Doreen požiadať o predĺženie môjho pobytu o ďalšie dva týždne.

A tak som miesto dvoch týždňov strávila s Doreen a Williamom štyri týždne. Bol to zaujímavý pobyt a ovplyvnil ma v mnohom v budúcnosti. Jednak to bolo varenie s bylinkami a ich pestovanie, naučila som sa ako pripraviť “porridge” – ovsenú kašu, ako aranžovať šaláty a tiež, že jeden mobilný telefón nestačí, že pokrytie signálom na vidieku je veľmi slabé a je dobre mať minimálne dvoch mobilných prevádzkovateľov.

Tak a je to.

 

 

 

 

 

Intermezzo alebo Návrat domov po rokoch

01.04.2018

Kapitola YX. 25.5. 2018 bude trinásť rokov keď som začala svoje veľké dobrodružstvo tu vo Veľkej Británii. Vraciam sa domov. Bol čas prísť a prišiel čas odísť… Mám stále veľa čo písať v súvislosti s mojou opatrovateľskou prácou tu vo Veľkej Británii, ALE prišiel čas pomôcť tým ktorí ma TERAZ potrebujú najviac – mojim rodičom. Dúfam, že neprídem [...]

20 Dobrodružstvá Slovenky vo Veľkej Británii.

18.03.2018

Kapitola 20. Všetko čo mám….mám oblečené alebo “Studený odchov” po anglicky”… Dnes ráno som odtiahla závesy na okne a fíííííha: Martin prišiel na bielom koni! Síce kompletne “od veci”, v nezvyčajnom čase, ALE je tu! Vyvolalo to vo mne spomienky na situáciu asi spred 10 rokov, keď tu tiež takto pripadlo snehu – nečakane… Agentúra ma posielala na dva [...]

18 Dobrodružstvá Slovenky vo Veľkej Británii.

26.02.2018

Kapitola 18. Prvá jazda po ľavej strane cesty I. Telefonát z agentúry: manažérka mala pre mňa nového klienta – skôr klientov, lebo to bol manželský pár. Opýtala sa, či mám záujem a moja odpoveď bola ako zvyčajne – YES of course! Thank you very much. Áno, samozrejme! Ďakujem veľmi pekne! O tento manželský pár som sa starala niekedy v prvom roku počas môjho [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

opatrovatelka

Som opatrovateľka, kto je viac?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 59457x
Priemerná čítanosť článkov: 2477x

Autor blogu

Kategórie